ДОГАЂАЈИ
Copyright © 2013 by Književni klub BAGDALA  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: knjbagdala@open.telekom.rs
Design: de
.Luk
Промовисана књига Радомира Андрића „Осим једне ствари“
Објављено: среда, 2. новембар 2016.


У Легату Милића од Мачве промовисана је књига Радомира Андрића „Осим једне ствари", за коју је добио престижну песничку награду „Васко Попа“.
Међу сликама Милића од Мачве, са којим је некада како сам каже и друговао, Радомир Андрић Роко представио је  своју последњу књигу поезије „Осим једне ствари“ крушевачкој читалачкој публици којој није непознат. Његови песнички почеци, пре неких 40-так година, у крушевачким данима његове младости,  били су у „Багдали“…
За књигу поезије „Осим једне ствари“ овогодишњи је добитник престижне песничке награде „Васко Попа“. Добитник је бројних награда али како сам каже ова је круна његовог књижевног рада. У награђеном делу покушао да покаже своју самосвојност која је на линији, бар у оној метафорици, са поезијом Васка Попе. Радомор Андрић за собом има 53 године књижевног рада, а последњих шест је на челу Удружења књижевника Србије.
Радомир Андрић Роко рођен је у Љубањама код Ужица. Један је од највећих савремених српских песника, и за собом има 34 збирке песама. Андрићеве песме су преводене на: италијански, шпански, француски, енглески, руски, румунски, македонски и словеначки језик. Добитник је већег броја књижевних награда. Андрић је књижевник богатог и разноврсног опуса, а поред поезије, пише прозу, књижевну критику и есејистику.
У читаоници Народне библиотеке Крушевац представљен је нови број часописа „Багдала“. Главни уредник часописа Милош Петровић истакао је да се ове године навршава 58 година редовног излажења часописа, и да је то је после Летописа Матице Српске најстарије излажење у Србији.

510. по реду Часопис за књижевност, уметност и културу „Багдала“ у одлазећој 2016, и овога пута пред читаоце доноси разноврстан садржај.

Уводник „О Јефимији “ написао је Рајко Петров Ного, затим текстови посвећени писцима који су нас недавно напустили Милосаву Буци Мирковићу и Мирославу Егерићу. У овом броју заступљена је домаћа и страна поезија и проза. Интересантне су студије Ирене Ђукић о Александру Тишми „Меридијани Средње Европе“, као и текст о миру сталног сарадника Багдале Павла Бубање.

На представљању новог броја Багдале били су сарадници часописа -  књижевни критичари, прозни писци и завичајни песници који су читали своје песме.

Глумица Крушевачког позоришта Слађана Несторовић Ристић читала је одломак из уводника, а у програму су учествовали и ученици Музичке школе „Стеван Христић“.
Представљен нови, 510. број „Багдале“
Објављено: четвртак, 15. децембар 2016.

Књига поезије „Одломци о позном“ аутора Милана Вучићевића представљена је у Легату Милића од Мачве.

У Србији је овог тренутка мало песника средње генерације који се баве писањем поезије и из чијих стваралачких пера љубитељи ове писане речи могу да уживају у квалитетном стиху, мисленој и у садржајној рими, навео је на представљању седме књиге поезије Милана Вучићевића Дејан Алексић, уредник едиције Повеља из Краљева која се бави издавањем књига поезије. Стихове песме Свитац публици је представила Ивана Вучићевић.

У књизи је 30 лирско метафоричких песама, а издата је, што је данас реткост за поезију, у 500 примерака.