Приповедач, књижевни критичар и културни делатник, Гордана Влаховић, презентовала је у својој новој књизи Са Саром, уз Књигу преко тридесет књижевно-критичких текстова у којима, са страшћу виспреног читаоца и тумача, скреће пажњу на више дела наших савременика, као и на опусе неких писаца који представљају књижевну класику. Своју читалачку и критичку наклоност исказује и према стваралаштву неколико страних писаца, првенствено жена, а цели одељак књиге посвећен је крушевачкој књижевној баштиии. Сви текстови уврштeни у ову књигу објављени су раније у књижевној периодици, а неки су изговорени и на књижевним сесијама, па су на тај начин, како каже аутор у краткој белешци, "прошли (су) први праг провере". По форми су прикази, осврти, записи, есеји, и огледи, а по унутрашњој структури неки текстови су резултат колажираног књижевно-критичког говора.
Адреса електронске поште
редакције часописа:
knjbagdala@mts.rs
У припреми је нови број часописа за књижевност, уметност и културу
ГОРДАНА ВЛАХОВИЋ
Гордана Влаховић, професор. Рођена 1946.
Добитник Светосавске повеље (2008).
Пише кратке приче, записе, рецензије, књижевне приказе. Заступљена у бројним збиркама и зборницима радова.
Објављује у периодици: Багдала, Јефимија, Траг, Стиг, Венац, Путеви културе и др.
Члан Удружења књижевника Србије.
Објавила: На ивици сна (2002), Пронађи праву реч, коаутор (2003), На лицима очи (2004), Истина кад вам кажем (2006), О чему год, о животу је... (2008), Са Саром уз књигу (2010), Читанка за VII разред основне школе, коаутор (2010), А возови су пролазили, давно... (2012).
Целокупни књижевни рад професорке књижевности Гордане Влаховић такав је, да никог не може оставити равнодушним, јер у себи носи, оно нешто, што га издваја од просечности и узноси у врхове намењене правим мајсторима речи. Она нам на један суптилан, а ненаметљив начин, казује истину да се живот састоји из разних слика и случајева, који су ту поред нас, а које не примећујемо, заинтересовани само за трач. А лепоте су свуда око нас: у поезији, у прози, у путописима, у свакодневици живота, на дохвату жеља, треба их само удахнути, са јутарњом кафом и присвојити за читав живот...
. . .
Мићо Цвијетић
На седници Савета за доделу Светосавске Повеље одржане дана 27. 12. 2007. год. којој су присуствовали чланови: Горана Младеновић, уредник Дописништва РТС-а Крушевац и председник Савета, Стана Петровић Марковић, професор српског језика и књижевности, Светлана Дјурдјевиц, управник Културно просветне заједнице Крушевац, Драги Вешковац, старешина цркве Лазарица и Немања Московљевић, нечелник Општинске управе, донета је ЈЕДНОГЛАСНА одлука да овогодишњи добитник наведене награде буде ГОРДАНА ВЛАХОВИЋ, професор српског језика и књижевности из Крушевца, а на предлог колектива Економско-трговинске школе у Крушевцу.

Имајући у виду целокупан рад добитнице Светосавске Повеље и њен допринос како култури овог града, тако и осталих сфера нашег друштва, као и чињеницу да је књижевница и члан Удружења књижевника Србије, члан крушевачког Књижевног клуба “Багдала”, Еколошког покрета “Бела Бреза” и сарадник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова од 1914. до 1918, године. Госпођа Гордана Влаховић, током каријере која још увек траје, била је директор Економско - трговинске школе која је у време њеног мандата одликована Орденом рада са сребрним венцем. Успешно креира и реализује многе манифестације везане за културни живот нашег града. Сарадник је Крушевачког позоришта, Народне библиотеке и Културног центра Крушевац.
Председник савета
Гордана Младеновић
Copyright © 2013 by Književni klub BAGDALA  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: knjbagdala@open.telekom.rs
Design: de
.Luk
Књига А ВОЗОВИ СУ ПРОЛАЗИЛИ, ДАВНО... доступна је у електронском облику. Линк се налази овде.